Про вжиття заходів, спрямованих на своєчасну оплату вартості житлово-комунальних послуг

В умовах карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, значна частина споживачів Закарпатської області припинила своєчасно розраховуватися за отримані житлово-комунальні послуги, що призвело до виникнення заборгованості, розмір якої є непосильним для ТОВ “ЗАКАРПАТТЯЕНЕРГОЗБУТ” (далі - Товариство). Це, своєю чергою, негативно відобразилось на фінансовому становищі та створює ризики порушення стабільності у діяльності Товариства, яке повинно здійснювати закупівлю відповідного товару, а також оплачувати інші послуги.

Окрему стурбованість викликає ситуація із заборгованістю за електричну енергію побутових споживачів,  що станом на 01.08.2021 складає 85 млн.грн.

20 серпня 2021 року набув чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури приєднання до електричних мереж” від 15.07.2021 № 1657-IX, яким внесені зміни до  розділу II "Прикінцеві положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)". Згідно з впровадженими змінами, скасовано раніше встановлену заборону на період дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), та протягом 30 днів з дня його відміни здійснювати припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг громадянам України у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі.

Зміни також передбачають, що заборона припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг громадянам України у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі діятиме виключно на території регіонів України (областей, м. Києва, м. Севастополя), на яких установлений “червоний рівень епідемічної небезпеки поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), на період дії “червоного” рівня епідемічної небезпеки та протягом 30 днів з дня його скасування.

Тобто, від 20.08.2021 року (дата набрання чинності Закону від 15.07.2021 № 1657-IX) за накопичені борги споживачі на територіях, де встановлений “зелений”, “жовтий” та “помаранчевий” рівні епідемічної небезпеки, будуть відключені від електропостачання у разі неоплати або оплати не в повному обсязі  вказаних житлово-комунальних послуг.

З огляду на вищевказане, ТОВ “ЗАКАРПАТТЯЕНЕРГОЗБУТ” повідомляє, що буде змушене задля недопущення неконтрольованого нарощення боргів споживачів перед Товариством, а також із метою продовження стабільного забезпечення Закарпатської області електроенергією, вживати заходи щодо  припинення надання житлово-комунальних послуг тим споживачам, якими не сплачено наявну заборгованість. Для відновлення постачання комунальних послуг, споживачам доведеться також оплатити витрати на здійснення робіт з припинення та відновлення електроживлення електроустановки споживача.

Відтак, несплата в подальшому побутовими споживачами наявних боргів перед Товариством, призведе до повного відключення електроустановок вказаних споживачів-боржників, що в свою чергу може створити соціальну напруженість та конфлікти у відносинах із споживачами, про що Товариство вважає за потрібне завчасно проінформувати Вас для можливості посприяти зі свого боку вирішенню вищевказаних проблем.    

Остання зміна сторінки: 31-08-2021 09:26