З метою забезпечення реалізації заходів щодо профілактики виникнення і поширення інфекційних хвороб, у тому числі через харчові продукти, групових та індивідуальних харчових отруєнь, посилення контролю за додержанням юридичними і фізичними особами санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних та ветеринарних правил і норм, правил торгівлі та побутового обслуговування населення району проводяться заходи відповідно до розпорядження голови Закарпатської облдержадміністрації «Про запобігання ускладненню епідемічної ситуації».

В епідемічний сезон організовується щотижневий збір та проведення аналізу епідемічної ситуації, в межах повноважень забезпечується невідкладне реагування на всі випадки погіршення санітарно-епідемічної ситуації, виникнення інфекційних, масових неінфекційних захворювань, отруєнь серед населення.

З метою невідкладного реагування, належного та своєчасного обміну інформацією про виникнення і поширення інфекційних хвороб, у тому числі через харчові продукти, групових та індивідуальних харчових отруєнь, масових неінфекційних захворювань (отруєнь) Ужгородським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби у Закарпатській області спільно з Ужгородською міськрайонною філією ДУ «Закарпатський лабораторний центр МОЗ України» розроблений порядок взаємодії та визначено відповідальних фахівців. З метою додержання вимог санітарного законодавства, спільно з органами місцевої влади розроблені та затверджені плани комісійних перевірок об’єктів, що мають важливе соціальне значення, а саме: навчальних закладів, закладів оздоровлення та відпочинку для дітей, об’єктів водопостачання, закладів громадського харчування, місць масового відпочинку населення району.

В літню пору зростає актуальність гострих кишкових інфекційних захворювань (ГКІ), які несуть значну небезпеку для здоров’я людини. В першу чергу це стосується сальмонельозу, дизентерії, холери, вірусного гепатиту «А», черевного тифу, паратифів та інших, які можуть викликати як поодинокі випадки так і спалахи захворювань.

            З початку 2018 рокуУжгородським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби у Закарпатській області проведено 52 перевірки, із них 15 планових заходів державного контролю (нагляду) та 39 позапланових, у тому числі проведено обстеження: 5 дошкільних навчальних закладів, 29 закладів оздоровлення та відпочинку для дітей, 10 закладів по реалізації харчових продуктів. За результатами нагляду надано 34 пропозиції щодо усунення порушень санітарного законодавства. Кількість проведених обстежень щодо дотримання вимог санітарного законодавства у закладах оздоровлення та відпочинку для дітей -32, у т.ч. у складі комісії – 30, із них у 22 виявлені порушення вимог санітарного законодавства. По факту виявлених порушень надіслана 1 інформація у правоохоронні органи.

Проводиться систематична просвітницька робота серед населення, зокрема з питань профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. До неї долучені медичні працівники різного фаху, в першу чергу лікарі-інфекціоністи, педіатри, лікарі загальної практики-сімейної медицини, епідеміологи. Найбільша увага приділяється проведенню роз’яснювальної роботи серед населення району щодо необхідності дотримання індивідуальної та колективної гігієни, а також щодо дій постраждалих та їх оточуючих у випадках харчових отруєнь та спалаху гострих кишкових інфекцій.